Historia keczupu sięga XVII wieku.
Możemy przyjąć, że właśnie wtedy wynaleziono dziś znany pod
nazwą ketchup, który wpierw był zaledwie swego rodzaju zalewą do
ryb, stosowaną przez Chińczyków. Niedługo później przepis
zawitał do Europy, i wypróbowali ją Brytyjczycy. W 1690 r
wymyślono nazwę catchup, później ketchup oraz zostały dodane
pomidory, które które do tej pory nie były tam obecne. To właśnie
te działania sprawiły, że ketchup jest dziś znany pod taką nazwą
a jego smak jest wyjątkowy.
Pomidor
– najważniejszy składnik ketchupu
Pomidor warzywo i owoc w jednym.
Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w
byciu jednymi z najsmaczniejszych czerwonych warzyw używanych i
przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory występują w wielu
postaciach: suszone, pomidory w zalewach, smażone pomidory, pomidory
w przecierach, pomidory w sosach i w samej pizzie, sos pomidorowy do
potraw, ketchupy czyli pomidor w roli głównej, koncentrat
pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidory jako
składniki różnych potraw. Oto krótka lista, przybliża nam
używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. A co jest
najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście ketchup. Na
rynku jest mnóstwo producentów ketchupów, a mimo to każdy ma swój
ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Bez ketchupu ani rusz!
Praktycznie nikt nie wyobraża sobie grilla bez właściwego ketchupu. Mało kto je frytki czy zapiekankę nie upominając się o ketchup. Ketchup to jedna z najlepszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Bez ketchupu ani rusz!
Praktycznie nikt nie wyobraża sobie grilla bez właściwego ketchupu. Mało kto je frytki czy zapiekankę nie upominając się o ketchup. Ketchup to jedna z najlepszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Sklepy
toną w ketchupach
Na półkach spotykamy mnóstwo
przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i
najważniejszy ketchup. Wielu polskich producentów co rok wypuszcza
nowości smakowe. Konsumenci, czyli każdy z nas z łatwością może
ocenić, który ketchup jest może stać się ulubionym. Kotlin to
jedna z najpopularniejszych marek, które możemy zobaczyć na
półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów. Jak na to reagują
konsumenci? W niemal 80 % jesteśmy przyzwyczajeni do najlepszego
smaku ketchupów. W tym roku odnosząc się do badań portalu
finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3 lokacie pośród najlepszych
ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek
i przyciągając nowych klientów. W tym roku absolutnym przebojem
okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest
zdecydowanie pionierskim tego rodzaju produktem Kotlina. Ponad
znajdziemy także ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch
wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną
kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot
dog jest dedykowany do frytek, zapiekanek. Ketchup to uniwersalny
środek na poprawę smaku. To właśnie pomidory to największy
sekret sukcesu ketchupu. Przed tym jak wybierzemy ketchup czy to na
grill czy do kebabu, warto sprawdzić co kryje się w każdym z nich.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz