Czym jest spirulina, co zawiera i jakie są jej plusy dla organizmu?

Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej budowy. Istnieje na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dzięki czemu jest jedną z najstarszych form życia na globie. Rośnie naturalnie w czystych i ciepłych wodach: zbiornikach wodnych, jeziorach, rzekach, źródłach. Podczas wzrostu spirulina wymaga należytej temperatury oraz nasłonecznienia, więc za najlepszy obszar do ich upraw uznaje się Hawaje.

Źródło: http://sklep.puregreen.pl/zalety-i-korzysci-spiruliny/

Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik który egzystuje w przyrodzie. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasz organizm nie produkuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w ilościach dużo wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma najsilniejsze stężenie elementów odżywczych w przeliczeniu na 1 g na Ziemi.

Jakie są plusy i korzyści przyjmowania spiruliny?

Spirulina pożytecznie wpływa nasz organizm, błyskawicznie się asymiluje. Dla najlepszego efektu wypada przyjmować ją systematycznie, już po pewnym czasie spostrzega się efekty. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które stanowi podstawowy budulec. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, więc skutecznie oczyszcza krew, wzmaga wytwórczość białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa dodatkowo na wzrost energii, łagodzi przemęczenie, wspiera układ odpornościowy i trawienny poprzez eliminowanie zbędnych produktów przemiany materii z systemu. Oprócz tego utrzymuje odpowiednie pH organizmu, więc osłabia stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina wykazuje także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania dowodzą dodatkowo działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi i zwierząt.



Rezultaty uboczne oraz przeciwwskazania w stosowaniu Spiruliny

Dotąd nie wykazano rezultatów ubocznych brania Spiruliny. Niemniej jednak powinno się kierować szczególną uwagę na jakość artykułu. Wielu producentów, żeby zmniejszyć jej cenę, dodaje przeróżne elementy chemiczne i wypełniacze, o których efektach ubocznych niedużo wiadomo. Osoby uczulone na jod bądź z nadczynnością tarczycy, nie powinny przyjmować morskiego typu spiruliny, tylko słodkowodną. Również ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza i wodorosty. Zaleca się także ustanie zażywania spiruliny w trakcie podwyższonej temperatury. Pewne jednostki zaczynające stosować spirulinę, mogą na początku oczekiwać objawów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem ciała, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia lub gazy. Jest to natomiast totalnie zwyczajny proces i zachodzi u niedużej liczby osób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz