Czym jest spirulina, co zawiera i jakie są jej plusy dla organizmu?
Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej budowy. Istnieje na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dzięki czemu jest jedną z najstarszych form życia na globie. Rośnie naturalnie w czystych i ciepłych wodach: zbiornikach wodnych, jeziorach, rzekach, źródłach. Podczas wzrostu spirulina wymaga należytej temperatury oraz nasłonecznienia, więc za najlepszy obszar do ich upraw uznaje się Hawaje.
Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik który egzystuje w przyrodzie. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasz organizm nie produkuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w ilościach dużo wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma najsilniejsze stężenie elementów odżywczych w przeliczeniu na 1 g na Ziemi.
Jakie są plusy i korzyści przyjmowania spiruliny?
Spirulina pożytecznie wpływa nasz organizm, błyskawicznie się asymiluje. Dla najlepszego efektu wypada przyjmować ją systematycznie, już po pewnym czasie spostrzega się efekty. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które stanowi podstawowy budulec. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, więc skutecznie oczyszcza krew, wzmaga wytwórczość białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa dodatkowo na wzrost energii, łagodzi przemęczenie, wspiera układ odpornościowy i trawienny poprzez eliminowanie zbędnych produktów przemiany materii z systemu. Oprócz tego utrzymuje odpowiednie pH organizmu, więc osłabia stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina wykazuje także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania dowodzą dodatkowo działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi i zwierząt.
Rezultaty uboczne oraz przeciwwskazania w stosowaniu Spiruliny
Dotąd nie wykazano rezultatów ubocznych brania Spiruliny. Niemniej jednak powinno się kierować szczególną uwagę na jakość artykułu. Wielu producentów, żeby zmniejszyć jej cenę, dodaje przeróżne elementy chemiczne i wypełniacze, o których efektach ubocznych niedużo wiadomo. Osoby uczulone na jod bądź z nadczynnością tarczycy, nie powinny przyjmować morskiego typu spiruliny, tylko słodkowodną. Również ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza i wodorosty. Zaleca się także ustanie zażywania spiruliny w trakcie podwyższonej temperatury. Pewne jednostki zaczynające stosować spirulinę, mogą na początku oczekiwać objawów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem ciała, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia lub gazy. Jest to natomiast totalnie zwyczajny proces i zachodzi u niedużej liczby osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz