Wschodni sękacz - cały z jajek

Kuchnia podlaska naprawdę może być dla dużej grupy osób zagadnieniem nieznanym. Praktycznie opiera się na kuchni pachnącej świeżością, czyli zatem przepełnionej zapachami i bogatej w świeży chleb, wędliny, jaja, wyroby mleczne typu ser, co pewnie dla wielu może być zbyt ciężka. Nic bardziej mylnego! Bywa, że symilarycznie w pozostałych rejonach państwa tu na Kresach Wschodnich przyrządza się specjały z ziemniaczków lub jaj.
Niewątpliwie sękacz to specjał główny specjalność Warmii i Mazur, stary przepis sięga kuchni Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek

Jak wszyscy wiedzą jaja dodajemy także do niemal każdej polskiej potrawy. Sprawdzone wielokrotnie jajka czyli te, z których skorzystaliśmy przy przygotowywaniu ciasta czy różnych dań regionalnych jak np. Jajka Farmio z http://www.farmio.com praktycznie są idealną bazą dodawaną do sękacza.


Jak zdobyć sękacz prosto z Mazur?

Gdy raz skosztował regionalny przysmak wie, jak wyśmienity jest to specjał. Jest taka prawda, że co po niektórzy jedzą go na wytrawnie, pomijając fakt bez wątpienia ciasto słodkie niż słone.
Niedzisiejsze receptury w treści pojawia się, że to właśnie z takiej kopy jajek tworzy się cudowny sękacz. W przepisach współczesnych ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Przysmaki Wschodniego krańca Polski to tajemnicze bogactwo mnóstwa receptur starszych i młodszych, a ich bazą są jajka i ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz