Niewątpliwie sękacz to specjał główny specjalność Warmii i Mazur, stary przepis sięga kuchni Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek
Jak wszyscy wiedzą jaja dodajemy także do niemal każdej polskiej potrawy. Sprawdzone wielokrotnie jajka czyli te, z których skorzystaliśmy przy przygotowywaniu ciasta czy różnych dań regionalnych jak np. Jajka Farmio z http://www.farmio.com praktycznie są idealną bazą dodawaną do sękacza.
Jak zdobyć sękacz prosto z Mazur?
Gdy raz skosztował regionalny przysmak wie, jak wyśmienity jest to specjał. Jest taka prawda, że co po niektórzy jedzą go na wytrawnie, pomijając fakt bez wątpienia ciasto słodkie niż słone.
Niedzisiejsze receptury w treści pojawia się, że to właśnie z takiej kopy jajek tworzy się cudowny sękacz. W przepisach współczesnych ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Przysmaki Wschodniego krańca Polski to tajemnicze bogactwo mnóstwa receptur starszych i młodszych, a ich bazą są jajka i ziemniaki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz